Zašto i kako odabrati najbolju nosiljku za vašu bebu

Amazonas nosiljka Smart Carrier Nemo

Obožavate svoju bebu i htjeli biste je uvijek povesti sa sobom, no kolica su vam preteška, a živite na petom katu bez lifta, trgovina ima samo prilaz sa stepenicama, teren nije namijenjen za vožnju kolicima, dolazi stari tramvaj pa kolica morate dizati, knjižnica je veoma uska za prolaz kolicima? Ovo su samo neki primjeri kada vam je poprilično teško ući u prostor s bebom ili jednostavno ne možete sami prenijeti kolica i bebu na više katove. Kao logičan izbor nameće se upravo – nosiljka.

”Pazi – nemoj navikavati dijete na nošenje”

Da, nosiljka (klokanica, marama), zaista je najpraktičnije rješenje u prethodno navedenim situacijama. Dijete je uvijek uz vas, nije vam problem kretati se, ući među uže prolaze u trgovini ili gurati se u gužvi. No, mnogi će na prvu pomisao o nosiljci vrlo često odustati od nje zbog čestih priča o navikavanju bebe na nošenje koje će rezultirati kasnijom razmaženošću djeteta. Je li to zaista istina?

Mnoga su istraživanja dokazala upravo suprotno. Dijete je devet mjeseci u potpunosti živjelo s majkom, a nakon rođenja, ta se sinergija prekinula. Nošenjem djeteta izravno na koži i prsima roditelja, dijete osjeća veću sigurnost te ponovo osjeća majčin ritam otkucaja srca, disanje i smirujuće kretnje.

Amazonas nosiljka Smart Carrier Blueberry
Amazonas nosiljka Smart Carrier Nemo

Beba manje plače

Istraživanje koje su pedijatri proveli 1986. godine dovelo je do zaključka da djeca koja su nošena, u prosjeku plaču 43% manje preko dana te čak 51% preko noći.

Osim toga, nošenjem se temperatura djeteta lakše regulira. Takozvana ”toplinska sinergija” pomaže pri podizanja temperature jer čim temperatura djeteta padne, temperatura majčinog tijela će porasti kako bi ugrijala dijete, ali vrijedi i u suprotnom – ako temperatura bebe poraste.

Još jedan odličan razlog za nošenje djeteta je položaj u kojem beba provodi vrijeme u nosiljci. Uspravan položaj zapravo pomaže da beba više vremena provodi u stanju tihe budnosti. Nošenjem se također stabiliziraju bebini otkucaji srca, ali i disanje zbog preuzimanja ritma disanja roditelja koji bebu nosi.

  

Koju nosiljku odabrati?

Nakon što ste se odlučili na kupnju nosiljke, sljedeći izazov je odabrati adekvatnu. Birati možete između klokanica, ergonomskih nosiljki, marama, mei tai ili sling nosiljki, ali i brojnih proizvođača. Pa, krenimo u priču…

Klokanice i ergonomske nosiljke

Klokanice su prema nekima najpopularnije nosiljke jer ih je najjednostavnije koristiti. Nema vezanja, dugih priprema – nosiljka se jednostavno podesi pomoču kopči. Osim njihove jednostavnosti, klokanice su dizajnirane i za pravilan razvoj bebinih kukova. Osim toga, raspoređuje težinu između kukova i leđa, a široke naramenice omogućuju ravnomjernu raspodjelu težine. Iako je moguće bebu nositi naprijed, iza i na bokovima, preporučuje se nošenje prema sebi jer suprotan položaj nije preporučljiv za duže nošenje ili spavanje jer na taj način više opterećujete mišiće sebi, ali i bebi.

Ergonomske nosiljke/klokanice se također lako nose zbog svega nekoliko kopči. Takve nosiljke omogućuju pravilno i ergonomsko nošenje djeteta. Zbog fleksibilne širine baze, ove nosiljke potiču žaba položaj nogu koji je važan u razvoju djetetovih kukova, dok ergonomski oblikovan i fleksibilni naslon za leđa savršeno podupire leđa i omogućuje zdrav položaj i zaobljena leđa.

Ovakve su nosiljke ne samo odlične za bebu, već i za roditelje. Podesive su, imaju podesive naramenice koje pravilno raspoređuju težinu djeteta zbog čega ćete lako nositi dijete satima bez bolova u leđima.

Marame i sling nosiljke

Marame su najjednostavnije nosiljke, to je zapravo dugačko platno koje vežete oko sebe, a u njoj možete nositi bebu već od rođenja. Prednost marama jest upravo njihova prilagodljivost – možete je prilagoditi svojoj bebi i načinu nošenja koje njoj najviše odgovara, kao i njezinoj dobi, ali i sebi i vezati na način koji će vam biti najudobniji. No, osim što joj je to najveća prednosti, ujedno je  i mana. Potrebno je naučiti sve načine vezanja što na početku oduzima poprillično puno vremena, no kada se naviknete, vezanje će vam biti najjednostavniji zadatak.

Ako se ne snalazite s vezanjem, odlična zamjena je ring sling nosiljka. To je također marama, no sadrži metalne kolutove pomoću kojih je lakše podesiti maramu i nositi dijete. Težina bebe se raspoređuje dijagonalno, a velika prednost je također prilagodljivost dobi vašeg djeteta jer je možete koristiti već od samog rođenja, a veoma je prikladna prilikom dojenja.

Amazonas nosiljka Ring Sling Laguna

Praktične i jednostavne

Ako još uvijek niste sigurni želite li tradicionalnu klokanicu ili pak maramu, zlatna sredina je mei tai nosiljka. Taj je tip nosiljke veoma popularan u azijskim zemljama, ali je odlično prihvaćem i u ostatku svijeta. On je kombinacija sling nosiljke i klasične klokanice, ali bez remenja i kopči. Savršeno se prilagođava dobi djeteta, a također omogućava žaba položaj nošenja bebe za pravilan razvoj kukova i kralježnice.

Još jedna nosiljka koja će oduševiti praktične roditelje je nosiljka s patentnim zatvaračem. Dvije petlje se postavljaju poprečno i nosiljka je spremna. Moguće ju je prilagoditi svojim i bebinnim potrebama, no najveća prednost svakako joj je jednostavnost i praktičnost.

Ako niste sigurni kako ćete nosiljku koristiti za vrijeme kiše, na tržištu postoje i zaštite protiv kiše koje se lako postavljaju na nosiljke kako bi vaša beba bila još sigurnija. Osim toga, moguće je u nosiljku ugraditi i umetak za nosiljku kako biste bili sigurni da ste bebi zaista pružili najbolji mogući položaj prilikom nošenja.

Cjelokupnu ponudu nosiljki možete provjeriti na linku.

Amazonas nosiljka Mei Tai Tree
Amazonas nosiljka CarryBaby Stone