Istražili smo: Ovo su najbitnije stavke prilikom kupnje dječjih kolica

Tri ili četiri kotača, 3u1 modeli ili kišobran kolica, košara, podesiva ručka… Toliko nedoumica, a sve je više modela na tržištu. Koja su kolica idealna za vas i vašu bebu?

Konačno je stiglo ljepše i toplije vrijeme, a i dan traje duže što znači da je vrijeme za prve duže šetnje s vašim mališanima. No, uvijek je najteže odgovoriti na pitanje koja su kolica najbolja za moju bebu. Osluškivali smo svakodnevne tegobe roditelja, istražili i donijeli nekoliko zaključaka ključnih prilikom kupnje novih kolica.

Kakav je vaš životni stil?

Kolica se, naravno, kupuju za bebu, no prvo pitanje koje si morate postaviti jest – kakav život vodite vi kao roditelji? Pitate se zašto? Životni stil roditelja veoma je bitan prilikom odabira pravih kolica. Ovisno o tome, znat ćete trebaju li vam veći kotači, čvrsta kontrukcija ili sportski nastavci.

Preferirate li više gradske, lagane šetnje, birati možete i manje kotače, no ako vikende često provodite u prirodi ili živite na brdovitom mjestu, obavezno birajte kolica s većim, gumenim kotačima i amortizerima koji će izbalansirati udarce, rupe i vožnju po neravnim terenima. Kolica s tri kotača također su odličan odabir za aktivne roditelje, pogotovo ako dolaze s Easy Drive sustavom za još lakše upravljanje.

S bebom svugdje

Veoma je bitno u obzir uzeti i vašu svakodnevicu. Ako s bebom idete apsolutno svugdje – u trgovinu, kafić, na tržnicu, posebice ako živite na višem katu zgrade bez lifta, pozornost obratite na samu težinu kolica. Preporuča se da njihova težina ne prelazi 8 kg upravo zbog lakšeg manevriranja u prostoru.

Funkcionalnost i pokretljivost kotača, ručno zaključavanje kotača, prilagodljiva ručka i velika košara bitni su faktori koji svakako mogu utjecati na kupnju. Ako vas u izlascima na otvoreno ne sprječava ni kiša, ni zima, kolica opremite i dodatnim navlakama za kišu i zimu, kao i generalno lako perivim materijalom.

Između velikog izbora dodatne opreme, izdvajamo Jane i Recaro – Recaro zbog praktičnih navlaka za kišu s velikim zatvaračem koje je lako postaviti i skinuti, a Jane zbog širokog izbora navlaka i podloška za kolica.

Putujete li često?

Sljedeće pitanje koje si morate postaviti tiče se vašeg automobila. Ovisno o njegovoj veličini, ograničit ćete si odabir kolica jer prije kupnje potrebno je dobro provjeriti veličinu sklopljenih kolica kako bi ona stala u prtljažnik vašeg automobila.

Ako često putujete, a vaše dijete već može samostalno sjediti, preporuka su kišobran kolica. Postoje modeli koje doslovno možete sklopiti jednom rukom, zauzimaju veoma malo prostora i jednostavno su najpraktičnija. U toj kategoriji izdvajamo BeCool kolica ne samo zbog svoje praktičnosti, već i zbog veoma prihvatljive cijene.

Kolica uz koja ste ”mirni” godinama

Ako ipak ne putujete tako često i tražite sigurnost, udobnost i praktičnost u obliku ”kupujem kolica za duži period”, definitivno su 3 ili čak 5 u 1 modeli najbolji odabir. Takva ćete kolica koristiti kod tek rođenih beba jer dolaze s košarom, a kada dijete poraste, kolica prebacite u sjedeći položaj i koristiti ih nekoliko godina bez brige.

Jedan od vodećih svjetskih lidera u takvim modelima svakako je Peg Perego kojeg i preporučuju ljudi diljem svijeta prvenstveno zbog svoje kvalitete i dugovječnosti. Odličan odabir su i Concord kolica u odličnoj paleti boja.

Ako ste se odlučili za takav model, provjerite može li se ručka prilagoditi visini, no još bitnije je može li se ona prebacivati ovisno o smjeru vožnje. Kod malih beba, preporuča se da za vrijeme vožnje dijete gleda u vas zbog sigurnosti i osjećaja blizine, no kada dijete poraste, okrenite ga u smjeru vožnje kako bi moglo istraživati svijet oko sebe.