Bebino prvo kupanje – kako i kada?

Sigurno ste već mnogo puta čuli da bebe obožavaju kupanje, no prvo kupanje male bebe roditeljima i nije tako omiljeno. Zašto je tome tako? Mnogi se roditelji boje da će ozlijediti svoju malu bebu, no nema mjesta strahu ako znate kako i uz koju opremu kupati bebu. Ako su roditelji opušteni i kupanje će biti lak zadatak u kojem će svaka beba uživati te će taj dio dana postati još jedan način kako se roditelji i beba mogu dodatno povezati.

Bebino prvo kupanje

Tek rođenim bebama još nije zacijelio pupak te se u tom periodu preporuča ”suho” kupanje, odnosno, kupanje bez upotrebe kadice. Dovoljno je toplu vodu staviti u posudicu te krpicom oprati bebu pazeći na područje oko pupka. Nakon što pupak otpadne, možete krenuti s kupanjem bebe u kadici.

Koju kadicu kupiti?

Prije nego što krenete s kupanjem, potrebno je nabaviti svu opremu. No, kakva je kadica najpraktičnija i najbolja? Prilikom kupnje kadice potrebno je obratiti pozornost na njezinu veličinu tako da je možete koristiti i kada beba izraste. Također, pazite da vam kadica stane u vašu pravu kadu ili tuš kabinu. Kadice s ravnim dnom su najpraktičnije upravo zbog neometanog kretanja bebe u njoj tako da se s bebom u vodi možete igrati.

Na tržištu postoje i kadice uz koje će kupanje zaista biti lak zadatak. 3u1 modeli u sebi imaju termometar koji će mjeriti temperaturu vode pa nećete morati brinuti je li temperatura voda previše pala za vrijeme kupanja. Osim toga, postoje kadice koje imaju ugrađenu digitalnu vagu pa ćete prilikom svakog kupanja provjeriti i kako vaša beba napreduje na dobivanju na težini. Veoma su praktične kadice s umetkom tako da ih možete koristiti za bebu staru tek nekoliko tjedana, ali i za bebu do dvije godine starosti. Jedna od njih je Aqua Scale kadica s ergonomskim sjedalom i umetkom protiv klizanja.

Aqua Scale dječja kadica za kupanje 3u1

Osim toga, možete kupiti i razne dodatke poput stalka za kupanje ili dodatne sjedalice za kupanje koje će svakako olakšati prva kupanja. Stalci za kupanje su posebice praktični zbog svoje visine i mogućnosti sklapanja tako da ga možete pospremiti nakon kupanja, a za vrijeme kupanja se nećete morati saginjati, već ćete podesiti stalak i bebu kupati u sebi prirodnom položaju.

Koliko često moram kupati svoju bebu?

Ako još niste sigurni koliko često prati bebu, zlatna sredina je tri puta tjedno. No, broj kupanja tjedno svakako varira ovisno o koži vaše bebe.

Bebe s normalnom do masnom kožom se mogu kupati svaki dan, no ne preporučuje se svakodnevna upotreba šampona. Bebe s problematičnijom kožom također se mogu kupati svaki dan, no preporučuje se upotreba sindenata – sredstva bez sapuna i parabena. Djeca koja ima suhu i osjetljivu kožu ne bi trebalo prati svakodnevno nego dva do tri puta tjedno, no preporuča se i stupanj do dva niža temperatura vode od one preporučene.

Najprikladnija temperatura vode

Za kupanje bebe najprikladnija je temperatura od 37 stupnjeva. Vodu možete provjeriti unutarnjim dijelom šake, no svakako upotrebljavajte termometar kako biste bili najsigurniji u njezinu temperaturu. Philips Avent termometar veoma je pouzdan termometar koji pluta na vodi, a osim toga može poslužiti kao odlična igračka za vaš bebu prilikom kupanja.

Kako krenuti?

Mladi roditelji često ne znaju kako krenuti, odnosno, kako držati bebu u vodi i pravilno te kvalitetno je okupati. Jedan od savjeta je da bebu okupate prije hranjenja te da to bude navečer tako da bebu lagano opustite prije spavanja.

U kadicu nije potrebno uliti puno vode, dovoljno je oko 5 cm. Jednom rukom pridržavajte bebina leđa, vrat i glavicu, a drugom je rukom perite. Namočite krpicu te bebu perite od glave prema dolje. Svakako dobro operite nabore na vratu i područje iza ušiju, oči lagano operite blazinicama namočenima u vodu. Dobro operite i područje koje je prekriveno pelenom. Ako beba ima kosicu, koristite blagi šampon te također krpicu namočite u vodu i stavite šampon te kasnije krpicom isperite šampon.

Kupanje je bebi i igra tako da ju lagano polijevajte vodom kako bi beba čim više uživala u cijelom procesu.

Dobro osušite bebu nakon kupanja

Nakon kupanja je svakako potrebno nježno ručnikom u potpunosti osušiti kožu bebe i tretirati je nježnom kozmetikom prilagođenoj koži vaše bebe. Voda koju koristimo je najčešće ”tvrda” što dovodi do dodatnog isušivanja kože te je zbog toga bitno bebinu kožu pravilno tretirati. Najpraktičniji su ručnici s kapuljačom za glavu za najlakše brisanje i sušenje cijelog tijela. Nakon kupanja i umatanja u ručnik, bebu možete zagrnuti i dekicom kako bi cijelo kupanje bilo još intimnije jer će na taj način beba osjetiti posebnu toplinu, posebice ako je uz sve to malo i pomazite.

Osim sušenja, nakon kupanja koristite i nježni češalj za bebu kako biste joj uredili kosu te joj odrežite noktiće sa škarica sa zaobljenim vrhom kako se beba ne bi grebala tijekom dana. Chicco u svojoj ponudi ima češalj i četku s prirodnim dlakama koje su pogodne već od prvih bebinih dana, a ako želite sve stvari imati na jednom mjestu, Beaba je kreirala košaricu za osobnu njegu koja sadrži baš sve – termometar, češalj, četku, škarice i mekani ručnik.